Biedt de hostingpartij een gratis website verhuisservice aan, dan verhuizen ze je website gratis vanaf je vorige hostingprovider naar hun. Ook verhuizen ze je e-mailaccounts en bijbehorende e-mails meestal mee.
Gratis verhuisservice
Wat is het?
Waarom is het belangrijk?
Het verhuizen van een website en kan best lastig zijn. Ook het overzetten van e-mail is niet voor iedereen goed te doen. In zo’n geval is een gratis verhuisservice erg prettig.
Een gratis verhuisservice heeft niet direct een link met veiligheid of met connectiviteit, de aandachtsgebieden van bestehostingproviders.nl. We hebben het als extra meegenomen omdat het een drempel kan zijn om te verhuizen naar een andere (veiliger) hostingpartij. Die drempel valt weg op het moment dat de nieuwe partij de verhuizing van website en e-mail voor je kan doen.
Hoe hebben we het getest?
We hebben op de website van de hostingprovider gecheckt of deze de gratis verhuisservice aanbiedt. Vervolgens hebben we gekeken wat daaronder valt. Gratis blijkt dan niet altijd gratis. Bij sommige hostingproviders is het eerste half uur verhuizen gratis en daarna betaal je per kwartier. Ook komt het regelmatig voor dat de verhuisservice uitsluitend geldt voor de website en niet voor e-mail.
Alleen als de hostingprovider de verhuisservice aanbiedt voor website en e-mail en deze volledig gratis is (zonder tijdslimiet), valt dit wat ons betreft onder gratis verhuisservice. Als je op deze website selecteert op gratis verhuisservice, dan zul je alleen de hosters zien die echt gratis zijn en alles voor je verhuizen, website en e-mail.
Controleer altijd zelf of een hostingprovider inderdaad een gratis verhuisservice aanbiedt en check of deze echt gratis is en of e-mail verhuizen is inbegepen. Hostingproviders kunnen ondertussen hun voorwaarden aangepast hebben en wij kunnen iets over het hoofd hebben gezien.
Het al dan niet aanbieden van een verhuisservice telt niet mee voor de ‘Beste hostingprovidersscore’. Het is dus enkel een vermelding.
Meer informatie
Zelf verhuizen moeilijk?
Een gratis verhuisservice is heel handig, maar hoe moeilijk is het zelf verhuizen van je website en e-mail?
Daar is niet een eenduidig antwoord op te geven. De moeilijkheidsgraad is sterk afhankelijk van je website, de server waar je nu op zit en die waar je naartoe verhuist (bijvoorbeeld overeenkomst in de PHP-versies). En of je wel of niet je e-mail wilt meeverhuizen.
Als je nieuwe hostingprovider hetzelfde hosting controle panel gebruikt als je huidige, dan is dat vaak een mooie meevaller. Je kunt dan je website en e-mail in een paar eenvoudige stappen in een keer verhuizen. Hoe je dat doet hangt af van het soort hosting controle panel, bijvoorbeeld DirectAdmin, CPanel of Plesk en soms zijn er ook meerdere manieren om zo’n verhuizing te doen via het controle panel. Je hebt wel voldoende ruimte nodig in het hostingpakket om een back-up te kunnen maken.
Voorbeeld: website en e-mail verhuizen met DirectAdmin
Controleer altijd eerst of de PHP-versies van beide hostingpartijen overeenstemmen. Als dat niet het geval is, controleer dan of je website wel werkt op een andere PHP-versie door bijvoorbeeld de PHP-versie te wijzigen bij de huidige hoster, zodat deze gelijk is aan de PHP-versie bij de nieuwe hoster. Wacht een minuut of zo en check dan of je website nog goed werkt.
Gebruiken beide hostingproviders DirectAdmin, dan is een van de manieren als volgt.
- Log in op DirectAdmin bij je huidige hostingprovider.
- Onder het kopje Your Account klik je op Create/Restore Backups.
- Als je niet alles wilt verhuizen of back-uppen, verwijder dan de vinkjes bij de onderdelen die je niet nodig hebt. Klik vervolgens op Create Backup.
- De back-up wordt nu gemaakt en zodra deze klaar is zie je een bericht in het Message System en als je het aan hebt staan krijg je ook een e-mailbericht.
- Download via je FTP-programma de back-up. De back-up staat in de map backups en die staat in de root, op hetzelfde niveau als de map public_html.
- Regel de hosting bij je nieuwe hostingpartij.
- Verbind met je FTP-programma met de nieuwe hostingpartij en maak in de root, op hetzelfde niveau als de map public_html een nieuwe map aan. Geef deze de naam backups.
- Upload de back-up naar de map backups.
- Log in op DirectAdmin bij je nieuwe hostingprovider.
- Klik op Create/Restore Backups.
- Klik op Select Restore Options.
- Verwijder het vinkje bij DNS Zones: Includes all A records and MX records en klik op Restore Selected Items.
- Zodra de back-up is teruggezet, verschijnt er een bericht in het Message System.
Verhuizen bij verschillende controle panels
Zijn de controle panels verschillend van elkaar, dan is het verhuizen wat bewerkelijker. Er zijn verschillende manieren om je website te verhuizen.
Zo kun je bijvoorbeeld via FTP alle bestanden downloaden en vervolgens via PHPMyAdmin de database downloaden. Bij de nieuwe hostingpartij maak je een lege database aan en je importeert de inhoud van de database van je huidige provider daarnaar toe. De bestanden upload je via FTP naar de websitemap. Houd er rekening mee dat het nog wel eens mis kan gaan, met name het importeren van de database is foutgevoelig.
Vaak is het gemakkelijker om een plugin of extensie in je CMS te installeren en daarmee de verhuizing uit te voeren. Voor Joomla wordt bijvoorbeeld Akeeba Backup veel gebruikt en voor WordPress Duplicator of All-in-One-WP Migration. Dit soort hulpmiddelen maken een back-up van de bestanden en database en deze installeer je dan in een paar stappen op je nieuwe hosting.
E-mail verhuizen is lastiger dan het verhuizen van een website, maar zeker niet onmogelijk. Je moet wel snel handelen als je het zelf doet. Als een domeinnaamverhuizing is ingezet heb je nog maar beperkt de tijd. Globaal zijn dit de stappen.
- Vraag je aan je nieuwe hostingprovider wat het IP-adres is van de server waarop jouw e-mail komt te staan. Bij sommige hostingproviders heb je de naam van de mailserver nodig.
- Maak in het hosting controle panel de e-mailaccounts aan.
- Maak in Outlook ook de e-mailaccounts aan, zonder dat je de huidige verwijdert. Bij de naam van de server vul je het IP-adres of de naam van de mailserver in van de nieuwe hostingprovider.
- Versleep in Outlook alle mail van de huidige provider naar de nieuwe provider.
Deze richtlijnen zijn algemeen en we geven er geen garantie of ondersteuning op. Kom je er niet uit, vraag dan je hostingprovider om hulp.